Tiderne Skifter, der wunderbare dänische Verlag, der auch das Vulva Buch bereis übersetzt hat, waren die ersten, bei denen das Vergewaltigungsbuch erschienen ist.

Mithu M. Sanyal
Voldtægt. Aspekter af en forbrydelse
Pris: 299,95 kr.

 

Denne bog handler om voldtægt. Den indeholder ganske vist ingen dramatiske beskrivelser og brutale detaljer, men den diskuterer voldtægt, seksualiseret vold og de bagvedliggende begreber udførligt.

 

Den tyske kulturhistoriker og journalist Mithu M. Sanyal har efter udgivelsen af sin bog i Tyskland ”Voldtægt – aspekter af en forbrydelse” været udsat for både en shitstorm og en lovestorm. Det var svært at finde et tysk forlag, der ville udgive hendes bog om et så tabuiseret emne som voldtægt. I takt med bogens tilbliven kom voldtægten på alles læber i kraft af bl.a. Nytårsurolighederne i Köln 2015/16. Rape Culture på amerikanske campusser. Gruppevoldtægter i Indien og, ja, Donald Trumps „Grab them by the pussy.“

Vores ret til egen krop er igen en del af den offentlige debat. Men voldtægt er ikke som andre forbrydelser – den synes at gribe dybere ned i vores psyke, både individuelt og kollektivt, og det forplumrer ofte diskussioner.

Mithu M. Sanyal søger at bringe klarhed ved at se nærmere på begrebet voldtægt og særligt på de mange, ofte misvisende forestillinger, der knytter sig til det: Vi frygter de fremmede, men langt de fleste voldtægter foregår mellem nærtstående personer. Vi går ud fra, at offeret er en kvinde og gør dermed de langt fra sjældne voldtægter af mænd til et tabuområde. Vi ved, at voldtægter kan efterlade dybe ar på sjælen – men løser vi det ved hårde straffe?

Med udgangspunkt i et omfattende kildemateriale, der strækker sig fra Aristoteles over Biblen og frem til nutidens mediehistorier og voldtægt på film og tv, viser hun, at der stadig er mange grundlæggende diskussioner af voldtægt, der mangler at blive taget.

 

”Ikke alle mænd er potentielle voldtægtsforbrydere, og ikke alle kvinder er potentielle ofre. Køn er ikke skæbne, heller ikke når det gælder voldtægt. Vi er mennesker og beslutter selv, hvordan vi vil skrive og omskrive fortællingen om vores liv, med alle mulige brud og spring og modsigelser, for det er vores historier, der skal give mening for os.”

Bild: Tiderne Skifter